De wet van de stimulerende wanorde, David Freedman en Eric Abrahamson
De wet van de stimulerende wanorde, David Freedman en Eric Abrahamson
* Mensen en organisaties zijn op hun best wanneer ze over een juiste mix van orde en wanorde beschikken * Einsteins bureau was vermaard om zijn rommel * Enige wanorde maakt systemen jui

Artikelnummer

9789045851624

Verwachte levertijd

2 à 3 werkdagen

€ 39,50
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Samenvatting

* Mensen en organisaties zijn op hun best wanneer ze over een juiste mix van orde en wanorde beschikken 
* Einsteins bureau was vermaard om zijn rommel 
* Enige wanorde maakt systemen juist effectiever 
* Bedrijven met een meerjarenplan doen het niet beter dan bedrijven zonder 

In een straat op Manhattan lagen twee tijdschriftenwinkels tegenover elkaar. Een van die twee had keurige planken waarop de tijdschriften netjes lagen uitgestald; de voorraad van elke titel kon met de computer worden bijgehouden. In de andere winkel lag alles soms kriskras door elkaar heen: de Cosmo naast een financieel blad, een tuintijdschrift naast een opinieblad. Essam, de eigenaar van die rommelige winkel, had geen computer; hij vertrouwde op zijn geheugen, en als het even rustig was ruimde hij zo goed mogelijk op.

Het zal niemand verbazen dat de nette winkel meer klanten trok en meer omzet had. Toch bestaat alleen de winkel van Essam nog. De andere verkocht weliswaar meer tijdschriften, maar de kosten om alles netjes en georganiseerd te houden waren zo hoog, dat er geen winst werd gemaakt. Kortom: de rommelige winkel bleek het uiteindelijk beter te doen. 

Recensie(s)

Met behulp van dit studieboek kan elke lezer thuis en op het werk het optimum vinden op de dimensie van time-management, die loopt van overorganisatie, orde en netheid tot wanorde, chaos en rommel. De auteurs plaatsen kritische noten bij het werk van 'organizers', die in sommige gevallen maatregelen adviseren die niet alleen erg veel kosten, maar ook de creativiteit en de lol uit het werk nemen. Tegenover SPACE (Sort; Purge; Assign a home; Containerize; en Equilize) zetten zij ACE (Ah, relax; Carve out time; en Eject some time). Met veel eenvoudige (Amerikaanse) voorbeelden tonen zij aan dat materiele wanorde nog geen uiting van desorganisatie of disfunctioneren is, maar soms zelfs creativiteit en effectiviteit vergroot. Ook wijzen ze op de meerkosten die het onderhoud van allerlei orde- en timemanagementsystemen met zich meebrengt, zowel op het werk als thuis. Kortom, een boek dat wijst op de voordelen van de eigen orde, die voor anderen op chaos kan lijken, met adviezen om te kijken of de meerkosten van timemanagement opwegen tegen de eigen effectiviteit.

Drs. J.J.M. van der Heijden







In De wet van de stimulerende wanorde staan talloze voorbeelden die duidelijk maken dat netjes niet altijd beter is en dat rommel kan leiden tot nieuwe vondsten en ideeën. De auteurs kijken naar bedrijven, gezinnen, politiek, wetenschap en zelfs het militair bedrijf om de voordelen te laten zien van een juiste hoeveelheid rommel.
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Test tekstkdkdksfkjf;kj;akg;akjg